
Der er flere måder, du kan håndtere regnvand på egen grund
Tilkobling til kloak
En mulighed er at lede regnvandet til den offentlige kloak. Dette er som udgangspunkt kun en mulighed, hvis afledningen sker til kloakken i dag.
Kontakt kommunen for at høre nærmere.
Hvis du ønsker at nedsive dit regnvand på egen grund i stedet for at lede det til kloak, skal du ansøge Allerød Kommune om en nedsivningstilladelse.
Nedenfor finder du information om løsninger til nedsivning af regnvand (LAR-anlæg).
Der findes forskellige løsninger til håndtering af regnvand, som kan implementeres i haven eller på grønne arealer.
Nogle kan være "gemt" i landskabet, mens andre kan skabe æstetisk værdi for området og forbedre biodiversiteten. Du kan søge mere inspiration på http://www.laridanmark.dk/.
Hvorfor er det vigtigt at tænke langsigtet og bæredygtigt?
Regnvand bliver der mere af i fremtiden. Det kommer til at regne mere i Danmark, og der vil komme flere skybrud. Den løsning du vælger til din grund skal derfor være fremtidssikret og sikre, at regnvandet ikke er til skade for miljøet eller din nabo.
Den løsning du vælger kan også være med til at nedbringe belastningen af det fælles afløbssystem, når det regner. Det fører til færre overløb af regnvand, til gavn for søer og vandløb.
I de følgende afsnit kan du læse om, hvordan du skal forholde dig, hvis du ønsker at etablere nedsivningsløsninger - LAR-løsninger.
Overvejer du en nedsivningsløsning i form af LAR-anlæg - f.eks. faskine, regnvandsbed eller regnvandsbassin?
Følgende overvejelser er vigtige:
- Har jeg plads nok?
- Er der plads nok på din grund til at etablere den størrelse LAR-anlæg, du har behov for? Afstandskravene til henholdsvis skel (2 meter) og til bygninger med kælder/beboelse (5 meter) skal kunne kan overholdes.
- Hvor stor skal LAR-anlægget være?
- Det er vigtigt du beregner, hvor stor løsningen skal være, da den skal kunne rumme alt det vand, der falder - også i en ekstrem situation med voldsom og langvarig regn. Du finder hjælpeværktøjer sidst på siden.
- Beregning af størrelsen afhænger bl.a. af:
- Tagets størrelse, dvs. mængden af vand, faskinen skal kunne optage.
- Jordens type og evne til at lede vandet væk (se under afsnittet "Test jordens K-værdi").
- Du skal være opmærksom på, at hvis grundvandsspejlet i perioder af året står højt på din grund, så vil en faskine ikke virke efter hensigten
- LAR-anlæg kræver vedligeholdelse for at fungere optimalt
- Tilladelse
- Husk at indhent tilladelse før løsningen etableres. Læs mere under fanen ”Sådan ansøger du om nedsivningstilladelse"
- Søg råd hos kommunen
- Hvis forholdene på din grund gør det umuligt at nedsive regnvand, så kontakt Allerød Kommune for råd og vejledning
Allerød Kommune anbefaler at benytte Spildevandskomitéens regneark til dimensionering af LAR-anlæg (version 2015).
Du finder regnearket og en vejledning udarbejdet af Allerød Kommune sidst på siden.
Inden du søger tilladelse til nedsigning gennem systemet Byg og Miljø skal du skaffe oplysning om jordens evne til at nedsive vandet, den såkaldte ’hydrauliske ledningsevne’ (K-værdi).
Se vejledning i, hvordan du bestemmer K-værdien: Testvejledning (Teknologisk Instituts Rørcenter)
Når du har fundet K-værdi(erne), skal du afmærke dem på en plan eller en skitse over det sted på din ejendom, hvor nedsivningen skal ske.
Herefter scanner du den færdige skitse og uploader den i ansøgningsblanketten på Byg og Miljø under punktet ’Yderligere information’.
Du skal have en tilladelse til at afkoble dit tag- og overfladevand fra kolaknettet og lade regnvandet sive i jorden gennem LAR-anlæg, f.eks. via faskiner, regnvandsbede eller-bassiner.
Vi giver, som udgangspunkt, ikke tilladelse til nedsivning af vand fra overflader bestående af zink, kobber, bly eller lignende.
Her ansøger du:
Ansøg gennem systemet Byg&Miljø: https://www.bygogmiljoe.dk
- Se vejledning til ansøgning om faskine (udarbejdet af Allerød Kommune)
Læs afsnitttet "Tilskud til afkobling fra kloak", inden du ansøger.
Hvis du ønsker at afkoble dit regnvand fra den offentlige kloak, kan du i visse tilfælde få et tilskud fra forsyningsselskabet Novafos A/S.
Nedsivingstilladelse kræves
Det kræver du har nedsivningstilladelse til at håndtere regnvandet på egen grund - via et LAR-anlæg, f.eks. en faskine, regnvandsbassin eller et regnvandsbed.
I ansøgningen om nedsivningstilladelse skal du gøre opmærksom på, at du ønsker at afkoble dit regnvand. Derefter kan du ansøge forsyningsselskabet Novafos A/S, der administrerer tilslutningsbidraget, om et tilskud.
Du mister retten til at lede regnvand gennem kloak
Tilskuddet er en tilbagebetaling af tilslutningsbidraget, der er det beløb, man betaler for at blive tilsluttet offentlig kloak.
NB! Vær opmærksom på, at du mister retten til i fremtiden at lede regnvand til offentlig kloak.
Læs mere og ansøg om tilskud til afkobling fra kloak
Se på Novafos’ hjemmeside: https://novafos.dk/regnvand/handter-selv-dit-regnvand.
Alt kloakarbejde, herunder afpropning af regnvandsledninger fra kloakrørene/brønde, skal laves af en autoriseret kloakmester.
Alt andet arbejde – udgravning, rørlægning, nedgravning af faskine og lignende - må du gerne selv lave, hvis vandet kommer fra et tag.
Det er grundejeren, der har det fulde ansvar for, at etableringen af anlægget udføres efter gældende regler.