Kommunen skal i henhold til affaldsaktørbekendtgørelsens § 18, stk. 5 fastsætte og opkræve gebyr hos virksomheder, der anmelder flytning af jord efter jordflytningsbekendtgørelsen (bekendtgørelse om anmeldelse af og dokumentation i forbindelse med flytning af jord). Af bekendtgørelsen fremgår ligeledes, at gebyr for anvisning af flytning af jord skal afspejle kommunens omkostninger til sagsbehandlingen af konkrete anmeldelser af flytning af jord samt administration af gebyrordningen. Derudover kan kommunens udgifter til et it-system (som pt. er JordWeb) også medregnes. Gebyret skal fastsættes årligt af byrådet og ordningen skal over en årrække hvile i sig selv.
Der kræves ikke gebyr for generel vejledning om jordflytninger eller besvarelse af generelle spørgsmål om gebyret.
Gebyret for anvisning af jordflytning skal differentieres, så det afspejler tidsforbruget ved den konkrete sag. Gebyret er differentieret således, at gebyret inddeles i faste gebyrtrin af 15 min. Det er forventningen, at der ved en normal anvisning skal opkræves gebyr for ca. 2 påbegyndte gebyrtrin svarende til op til 30 minutter. Hvis der foretages ændringer af anvisningen, vil der blive opkrævet et ekstra gebyr for medgået tid, trinvist pr. kvarter.
Gebyret skal opkræves for de jordflytninger, som er erhvervsaffald og samtidig er omfattet af jordflytningsbekendtgørelsens regler om anmeldelse, når jorden er opgravet i offentlig vej, inden for områdeklassificerede arealer, på forureningskortlagt ejendom, inden for kortlagt del af en ejendom, på godkendte modtageanlæg, samt hvor der er kendskab til forurening af jorden.
Jord betragtes som erhvervsaffald, når jorden anmeldes af en virksomhed, når jorden er opgravet på og/eller bortskaffes fra en ejendom, som ejes af en virksomhed eller, når jorden er opgravet i offentlig vej.
Gebyret opkræves hos de virksomheder, som anmelder flytning af jord, der er erhvervsaffald. Kommunen opkræver ikke gebyr for flytning af jord, som er anmeldt af private borgere.
En afgørelse om gebyr for jordflytning kan ikke påklages til en anden administrativ myndighed. Der kan anlægges søgsmål inden 6 måneder efter opkrævningens forfaldsdato.